*اطلاعات موجود در سایت بیشتر بصورت میدانی جمع آوری شده است و احتمال اشتباه وجود دارد . ما را در رفع اشتباهات و تکمیل اطلاعات، یاری نمایید . منتظر ارسال مقالات، مطالب و دست نوشته های شما اهالی روستا، درباره موضوعات مختلف هستیم*

دو نکته طلایی برای تلاوت قرآن در ماه رمضان

 

 

ز سرّ غیب کس آگاه نیست قصه مخوان               کـدام محـرم دل ره درین حـرم دارد

 

هر ساله، با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان جامعه اسلامی ما توجه ویژه ای به قرآن مبذول می دارد. «لکل شیء ربیع و ربیع القرآن شهر رمضان»[1] از تلاوت آیات وحی تا شرکت در جلسات ختم قرآن.

 

رسانه های عمومی هم تلاش می کنند با پخش برنامه های قرآنی در این اقبال فراگیر سهیم شده و با پخش جلسات  و محافل قرآنی شور و نشاط بیشتری را در بین مردم ایجاد نمایند.

 

تمام این برنامه های مذکور خوب و مفید است و امید است که تلاش همه کسانی که به هر نحوی در مسیر قرآن گام بر می دارند، و در خدمت کتاب آسمانی هستند، در درگاه حضرت احدیت مأجور و سبب تقرب باشد.

 

 

با این حال همواره جای تامل در کارها وجود دارد و چه بسا ما بتوانیم با آسیب شناسی صحیح از اوقاتی که در محضر قرآن به سر می بریم استفاده بیشتری بنماییم. چه ماه رمضان هایی که گذشت و ما در عین اینکه قرآن خواندیم و احیانا" موفق به چند بار ختم کردن کتاب الهی هم شدیم، اما بهره لازم را نبردیم؛ دلمان به نور قرآن روشن نشد و از هدایتش طرفی نبستیم. شیاطین دوباره پس از ماه رمضان به سراغ ما آمدند و غفلت ها و کدورت های باطنی ادامه یافت. دروغها، تهمت ها، غيبتها و پشت سرگويي ها و ضايع ساختن حقوق ديگران امري مي شود عادي. چرا؟ آیا تا کنون از خود پرسیدیم که واقعا چرا چنین می شود؟

 

مشکل اساسی ما اینست که قرآن می خوانیم اما آداب تلاوت را رعایت نمی کنیم. مقصودم آداب تجوید و صوت و لحن نیست که آن نیز در جای خود ارزشمند است، بلکه منظور  آدابی است که رعایت آنها باعث نتیجه بخش شدن تلاوت قرآن می شود. مسلما در این یادداشت کوتاه مجالی برای مطرح ساختن بحث به صورت تفصیلی نیست و لذا به ذکر دو ادب اکتفا می نماییم.

 

 

یکی بحث تدبّر در قرآن است و دیگری بحث طهارت.

 

قرآن کریم صریحا می فرماید: «كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَیْكَ مُبَارَكٌ لِّیَدَّبَّرُوا آیَاتِهِ وَلِیَتَذَكَّرَ أُوْلُوا الْأَلْبَابِ » [2]

 

 ‌‌‌‌[این‏] کتابى مبارک است که آن را به سوى تو نازل کرده‏ ایم تا در [باره‏] آیات آن بیندیشند، و خردمندان پند گیرند.

 

 

و نیز می فرماید: « أَفَلَا یَتدبّرونَ الْقُرْآنَ أَمْ عَلَى قُلُوبٍ أَقْفَالُهَا » [3]

 

آیا به آیات قرآن نمى ‏اندیشند؟ یا [مگر] بر دلهایشان قفل هایى نهاده شده است؟

 

 

امام علي(ع) می فرمایند: «الا لا خیر فی قرائة لیس فیها تدبّر، الا لا خیر فی عبادة لیس فیها تفقه»[4]

 

 آگاه باشید که هیچ خیری در تلاوتی که در آن تدبّر نباشد نیست؛ آگاه باشید که هیچ خیری در عبادتی که در آن معرفت اندوزی نباشد نیست.

 

 

بسیاری از ما متاسفانه  فقط برای ثواب، قرآن را می خوانیم و توجه نداریم که هدف از نزول قرآن چیست. از خود نمی پرسیم که اساسا" چرا اینقدر ثواب برای تلاوت قرآن وجود دارد؟ چرا اینقدر پیامبر اسلام و اهل بیت ایشان روی تلاوت قرآن تاکید کرده اند؟ تدبّر در قرآن یکی از آداب مهم برای بهره بردن از نورانیت این گنجینه الهی است.

 

 

اما تدبّر چیست. تدبّر عبارتست از اینکه ما دنبال یک چیز را بگیریم. [5] پیگیر آن باشیم. پیامدها و نتایجش را در نظر بگیریم.

 

تدبّر در قرآن این است که هنگامی که آیات الهی را تلاوت می کنیم ببینیم پیام آنها چیست. ما را به کجا می خواهد برساند. تدبّر قرآن این است که جای خودمان را در بحث قرآن پیدا کنیم و مسیر خود را دنبال کنیم.

 

قرآن به گروهی نوید می دهد و به دسته ای بیم. دسته ای را رحمت می کند و قومی را لعنت. نکند که ما در زمره افرادی باشیم که قرآن می خوانند اما از آن بهره نمی برند.

 

 

 

ادب دوم در تلاوت قرآن، مسأله طهارت است.

 

مقصودم داشتن وضو و غسل نیست که البته آنها لازم هستند. بلکه مقصود تحصیل طهارت باطن است.«إِنَّهُ لَقُرْآنٌ كَرِیمٌ* فِی كِتَابٍ مَّكْنُونٍ* لَّا یَمَسُّهُ إِلَّا الْمُطَهَّرُونَ» ؛ [6]» 

 

این [پیام‏] قطعاً قرآنى است ارجمند، در کتابی نهفته. که جز پاک شدگان بر آن دست نزنند.

 

 

 طهارت باطنی مراتب و مراحلی دارد که مسلما گام اول برای تحصیل آن ترک گناهان است.« إِنَّمَا یَتَقَبَّلُ اللّهُ مِنَ الْمُتَّقِینَ [7

 

 خدا فقط از تقوا پیشگان مى ‏پذیرد.

 

 

 

خداوند به ما توفيق تدبر در قرآن را عنايت فرمايد و اميدواريم در اين ماه مبارك نيز اهالي روستا بويژه زنان مومن و پرهيزگار كه هر روز دو جزء از قرآن را در مسجد روستا تلاوت مي كنند مدت زماني را به ترجمه و توضيح آن، اختصاص دهند تا تدبر در قرآن كه از سوي خدا نيز فراوان سفارش شده است تحقق و عينيت بيشتري يابد و در زندگي عادي ما در جامعه اثرگذارتر باشد.

 

 

 

منبع: تبيان

 

 پی نوشت ها

 

[1]- الکافی2/630 از امام باقر (علیه السلام)

 

[2] -ص29- ترجمه تمام آیات در این مقاله از مرحوم فولادوند است.

 

[3] - محمد24

 

[4] - بحارالانوار92/211

 

[5] - مفردات راغب اصفهانی307: التَّدْبِیرُ: التفکر فی دبر الأمور.

 

 [6] - واقعه79-77

 

[7] - مائده27

 

 

 

ارسال نظر

وبسايت روستا مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است و از انتشار نظراتی که حاوی توهین یا بی‌احترامی به اشخاص حقيقي يا حقوقي و موارد مغایر با قوانین كشور باشد معذور است.

کد امنیتی
بارگزاری مجدد

درباره روستا
شهدا
حماسه سازان
مردم شناسی
کشاورزی
مشاغل و صنایع
آموزش
ورزش
زنان
خیرین
روستائيان نمونه
بنياد علمي فريد
آئينهاي مذهبي
نهادهای اجرایی
بهداشت
مقالات و مطالب مختلف
دیگر موضوعات

 

 

روستــا20